Instruktioner - necessär

MATERIAL 

yttertyg
innertyg
mellanlägg
tygstycke till handtag
blixtlås
sytråd

MELLANLÄGG

Lägg mellanläggets blanka sida mot yttertygets avigsida och stryk med låg värme. Håll strykjärnet ca 8 sekunder innan du flyttar till nästa plats.

SY FAST BLIXTLÅS

Lägg yttertyget med rätsidan upp. Lägg blixtlåset med ”framsidan” ner kant i kant med ena kortsidan på yttertyget. Låt början och slutet av blixtlåset ligga utanför på båda sidorna. På blixtlåset lägger du innertyget med avigsidan upp (om tyget inte har någon rät- respektive avigsida spelar det ingen roll), kant i kant med kortsidan.
Nåla efter hela kortsidan så att tygerna och blixtlåset fixeras. Sy en raksöm 0,5 cm in från kanten.
Lägg yttertyget med rätsidan upp. Vik yttertyget på mitten och placera blixtlåset med ”framsidan” ner kant i kant med yttertyget. Vik upp fodertyget och placera det på blixtlåset kant i kant med blixtlåset.
Nåla så att tygerna och blixtlåset fixeras. Sy en raksöm 0,5 cm in från kanten.

Stryk längs med sidorna av blixtlåset, både på yttertyget och fodertyget, så att tyget blir slätt och snyggt. Öppna blixtlåset och sy en sticksöm på var sida om blixtlåset 2 mm från tygkanten.

HANDTAG

Lägg ut tygstycket med avigsidan upp. Vik stycket på mitten längsmed och stryk. Vik sen in 1 cm på varje långsida och stryk. Nåla och sy en sticksöm 2 mm från kanten. Sy en likadan söm längs med den andra kanten. Klipp stycket i två delar så har du två handtag.

SIDSÖMMAR

Ha innertyget utåt och öppna blixtlåset halvvägs. Börja i blixtlåsets slut och för ihop mitten på botten och blixtlåset enligt bilden. Försäkra dig om att bottens mitt och blixtlåset ligger mitt för varandra. Nu ska ett handtag placeras mellan dessa lager. Dubbelvik handtaget och lägg det med ändarna kant i kant med de två lagren. Försäkra dig om att det ligger centrerat i förhållande till blixtlås och bottens mitt. Var noga med att placera nålar genom alla lager så att lager fixeras. Nåla hela kanten.

Vik det andra handtaget dubbelt. Nåla fast handtaget kant i kant centrerat mot rätsidan på bottens mitt. För ihop detta med blixtlåsets början. Blixtlåset är öppet så lägg de två delarna lite omlott (ovanpå varandra) innan du nålar ihop alla lager. Detta för att undvika ett hål i början på blixtlåset. Nåla resten av sidans kant.

Sy en raksöm i båda sidorna med 1 cm sömsmån från tygkanten. Var försiktig när du syr över blixtlåset. Precis över blixtlåset kan du köra fram och tillbaka ett par gånger. Klipp sedan av blixtlåsets ändar så att de ligger i kant med tyget. Sy en sicksacksöm i båda kanterna så tyget inte repar upp sig.

HÖRNEN

Ha fortfarande innertyget utåt. Markera långsidans vikning i ett hörn med en nål eller rita ett streck. Kläm ihop hörnet så att sidsömmen ligger mitt ovanpå markeringen av vikningen. Nåla ihop det spetsiga hörnet. Mät 7 cm från spetsen och ens med vikningen på båda kanterna och gör en markering. Skapa en linje tvärs över hörnet med hjälp av markeringarna. Sy ens med linjen med raksöm. Upprepa med de tre andra hörnen.
 Klipp av alla hörn 1 cm utanför raksömmen. Sicksacka alla kanter.
Klipp av alla trådar från sömmarna. Vänd necessären rätt och se till att varje hörn rätas ut ordentligt. Ställ necessären framför dig och beundra ditt verk. Klart!