Instruktioner - zipväska

MATERIAL

2 st yttertyg
2 st innertyg
blixtlås
sytråd

SY FAST BLIXTLÅS

Lägg ett yttertyg med rätsidan upp. Lägg blixtlåset med ”framsidan” ner kant i kant med ena långsidan på yttertyget.
På blixtlåset lägger du ett innertyg med avigsidan upp (om tyget inte har någon rät- respektive avigsida spelar det ingen roll), kant i kant med långsidan.
Nåla efter hela långsidan så att tygerna och blixtlåset fixeras.
Sy en raksöm 0,5 cm in från kanten.
Börja i blixtlåsets slut och sy tills du är strax innan låset. Där stannar du. Lyft pressarfoten och öppna blixtlåset till hälften. Fortsätt sy.
Lägg det andra yttertyget med rätsidan upp. Stäng blixtlåset och placera det med ”framsidan” ner kant i kant med långsidan på det yttertyget.
På blixtlåset lägger du det andra innertyget med avigsidan upp (om det finns en avigsida), kant i kant med långsidan. Nåla så att tygerna och blixtlåset fixeras.
Sy en raksöm 0,5 cm in från kanten. Börja i blixtlåsets slut och sy tills du är strax innan låset. Där stannar du. Lyft pressarfoten och öppna blixtlåset till hälften. Fortsätt sy

Vik undan yttertyg och innertyg från blixtlåset och stryk längs med sidorna av blixtlåset, både på yttertyget och innertyget, så att det blir slätt och snyggt.

Sy en sticksöm på var sida om blixtlåset 2 mm från tygkanten.

SIDSÖMMAR

Lägg tygstyckena rätsida mot rätsida. Yttertyget på ena sidan blixtlåset och innertyget på den andra. Nåla runt alla sidor men lämna öppet 8 cm i botten på innertyget. Sy en söm med 1 cm sömsmån och sen en sicksacksöm så att tyget inte repar upp sig.
Vänd väskan rätt genom öppningen i innertyget. Vik in sömsmånen och sy ihop.
Stoppa in innertyget i väskan. Nu är din egengjorda väska klar!